top of page
Jojoleden Kuopervagge
Vandring

Jojoleden mellan Nallo och Kebnekaise

Upplev några av Sveriges vackraste dalgångar och det dramatiska högfjällsområdet mellan Nallo och Tarfala. Sex dagars vandring längs den berömda och storslagna Jojo-leden, eller trepassleden som den också kallas.


Följ med på en magisk fjälltur i högfjällsterräng bakom Kebnekaisemassivet. Först genom en av Sveriges vackraste dalgångar - Vistas, både via båt och vandring. Vidare till fjällpärlan Nallo och upp i Jojoleden mellan Unna Räita och Tarfala som tar er upp på höga pass och ned i djupa dalar. Vackra högalpina sjöar, vassa toppar och stilla dalgångar. Efter fem dagars vandring väntar bastu och en välförtjänt tre-rätters middag vid Kebnekaise Fjällstation.

 
Nedan följer det preliminära schemat för dagarna.

Ankomstdag

Vi rekommenderar att ni anländer till Kiruna senast tidig eftermiddag. Er guide kommer att plocka upp er på flygplatsen/tågstationen och köra er till Camp Ripan där ni kommer övernatta första natten.

Vid 15.00 träffas vi och går igenom utrustningen tillsammans och ni kommer också få mat och er del av den gemensamma utrustningen. Om det är något som saknas så finns möjligheten att lösa det innan de lokala butikerna stänger.

Om allt är ok så finns det tid för att utforska Kiruna på egen hand innan vi åter träffas klockan 19.00 för gemensam 3-rätters middag på Camp Ripan.

 

Dag 1 - Första dagen i bergen

Nikkaluokta - Vistasstugan. Ca 22 km + 12 km båt, +200 höjdmeter.

Frukostbuffé klockan 07.00 innan vi kör mot Nikkaluokta för att åka med vår båt upp i Vistasdalen som går 09.30. Båtfärden tar ca 30 minuter och om vi har tur får vi se den lokala bäverfamiljen och kanske älg.

Vi lastar sedan ur båten, vinkar av vår kapten, och börjar vår vandring genom den täta björkskogen mot Vistasstugan ca 22 km upp i dalen. Här slår vi upp våra tält för första natten, men vi har lyxen att kunna gå in i stugan och laga mat eller torka kläder om det regnar.

 

Dag 2 - Vi kommer högre upp

Vistasstugan -> Nallo. Ca 9 km, + 300 höjdmeter.

Kortare dag där vi når vårt mål före lunch. Om vädret är bra och benen känns starka så har vi möjligheten att bestiga någon av de omkringliggande topparna under eftermiddagen.

 

Dag 3 - Jojo-leden börjar

Nallo -> Unna Räita. Ca 7 km, +300 höjdmeter.

Ännu en kortare dag för att få benen redo för dag 4.

 

Dag 4 - Upp, ner, upp, ner, upp, ner

Unna Räita -> Tarfala. 13 km, +1000 & -1000 höjdmeter.

Tidig start. Förvänta dig en lång och hård dag, 10-12 timmar. Vi tar oss igenom de tre bergspassen, därav namnet Jojo, på vår väg mot en välförtjänt bastu vid Tarfalastugan.

 

Dag 5 - Tillbaka till civilisationen

Tarfala -> Kebnekaise Fjällstation. 8 km, -500 höjdmeter.

Lätt vandring tillbaka till civilisationen. På Kebnekaise Fjällstation njuter vi av en kalla öl, en varm bastu och en 3-rätters middag.

Extra dag möjlig - mot extra kostnad

Vi stannar en dag extra på Kebnekaise Fjällstation och följer med deras guider till Kebnekaises sydtopp via östra leden.

Dag 6 - På väg hemåt

Kebnekaise Fjällstation -> Nikkaluokta. 13 km + 6 km båt.

Frukostbuffé på morgonen följt av lätt vandring tillbaka till Nikkaluokta. Ungefär mitt på sträckan hoppar vi en båt som sparar våra trötta ben och fötter lite distans.

Tillbaka i Kiruna innan 17.00

När och Var

On request.

Best time is mid-July - mid-August.

 

Contact us to book.

Jojo Trail.jpg

Ladda ner info-PDF här.

Pris

23 900 sek/person. Minst 3 anmälda krävs för att turen skall genomföras. Max 6 deltagare per guide.

För vem

Från 18 år. Du bör kunna bära tung ryggsäck och vandra i obanad och stenig terräng.

Platser

Nikkaluokta/Kebnekaise väster om Kiruna.

Inkluderat

Se infoblad ovan.

Ej inkluderat /ta med

Se infoblad ovan.

bottom of page